30 август Празник на победата

30 август во Турција секоја година се слави како Празник на победата и Ден на вооружените сили

30 август Празник на победата

Празникот се слави во знак на сеќавање на големата победа на турските војски во битките познати како Големата офанзива кои траеја од 26. август 1922 до 30. август истата година во околината на месноста Думлупинар.

И покрај тоа што требаше да поминат неколку дена за окупаторските сили целосно да ја напуштат Анадолија 30. август симболично се слави како ден кога беа ослободени турските територии.

30. август секоја година се слави како голем Празник на победата на турскиот народ, на турската војска и можност на светот да му се покаже силата и вербата на турската нација и љубовта кон татковината.

Денес кога го славиме 30. август Празникот на  победата со гордост, со чест и со благодарност се потсетуваме на сите наши војници кои го положија животот за татковината, за оваа прекрасна земја.Слични вести